Proiect legislativ de modificare a Legii nr. 272/2004 si a Legii nr. 217/2003


Legea privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, modificată şi completatăSenatorul Ioan Ghise a depus un proiect legislativ de modificare a Legii nr. 272/2004 si a Legii nr. 217/2003. Proiectul de lege aduce modificări esenţiale în domeniul raporturilor parentale.

Astfel, actul normativ vizează:
 Reglementarea legislativă a alienarii parentale;
–  Îmbunătăţirea cadrului legal referitor la modalitatea de stabilire a exercitării autorităţii părinteşti, a locuinţei copilului, a programului de relaţii personale şi a modului în care este achitată pensia de întreţinere stabilită în favoarea minorului;
– Posibilitatea instanţelor de judecată de a stabili o locuinţă alternativă a copilului;
– În scopul îmbunătăţirii cadrului procesual al dosarelor în care se dispun măsuri cu privire la minori, proiectul introduce obligativitatea ca cererile formulate pe calea ordonanţei preşedinţiale să fie soluţionate într-un termen maxim de 30 de zile.

De asemenea, proiectul reglementează noţiunea de alienare parentală, părinte alienator şi părinte alienat.

Prin urmare, se stabileşte faptul că existenţa unei situaţii de alienare parentală poate fi constatată exclusiv de către o instanţă de judecată, fie în cadrul unui proces care priveşte exclusiv această chestiune, fie în cadrul unui proces care vizează şi stabilirea unor măsuri cu privire la minor.