Senatorii şi-au propus modificarea legii care reglementează reciclarea deşeurilor, în sensul micşorării penalităţilor aplicate producătorilor care nu ating ţintele anuale de colectare de la 2 lei/kg la 0,7 lei/kg. Actul normativ a stârnit revolta producătorilor de materiale de construcţii, care avertizau cu o criză de proporţii.
Criza a fost declanşată în 2015, după ce Administraţia Fondului de Mediu (AFM) a amendat cu sume colosale Organismele de Transfer de Responsabilitate (OTR), responsabile de realizarea ţintelor obligatorii de reciclare a deşeurilor industriale. Totodată, în luna noiembrie 2015, Klaus Iohannis a avizat modificarea legii care reglementează reciclarea deşeurilor în sensul punerii disfuncţionalităţilor create de OTR-uri în spatele producătorilor. Aceştia sunt penalizaţi cu 2 lei/kg de ambalaj în cazul în care nu se îndeplinesc ţintele de reciclare de 60% din volumul de ambalaj folosit.
În expunerea de motive a actului normativ se menţionează faptul că această contribuţie de 2 lei/kg, datorată Fondului de Mediu, este foarte mare, conducând la costuri ce nu pot fi susţinute de firme, ceea ce va genera o serie de intrări în insolvenţă.
Astfel, acţiunea senatorilor a trecut de comisiile de specialitate, cu modificarea penalităţii de la 0,3 lei/kg, cât au cerut iniţiatorii, la 0,7 lei/kg.
Totuşi, reprezentanţii guvernului precizează că modificarea legii, prin reducerea penalităţii, va avea drept consecinţă creşterea taxelor locale.