Modalitați de asigurare a managementului Programului „Sistemul Integrat pentru Securitatea Frontierei de Stat a României”


Stema_MAIMinisterul Afacerilor Interne a supus spre consultare publică Proiectul de Ordin privind stabilirea modalitaților de asigurare a managementului Programului „Sistemul Integrat pentru Securitatea Frontierei de Stat a României”.

În prezent, având în vedere reducerea activităţilor UMP-DISISF, ca urmare a implementării a peste 80% din proiectul SISF, la nivelul IGPF s-a luat decizia reorganizării UMP-DISISF cu menţinerea unui număr redus din sarcinile alocate iniţial, în special atribuţiile referitoare la coordonarea implementării proiectului SISF.

Ca urmare a acestei decizii, atribuţiile de natură financiară, tehnică şi juridică referitoare la Proiectul SISF ale UMP-DISISF vor fi preluate în integralitate de către structurile de specialitate din aparatul central al IGPF.

Având în vedere modificările organizatorice intervenite la nivelul MAI ca rezultat al adoptării HG nr. 172/2016, atribuţiile Direcţiei Schengen circumscrise gestionării fondurilor externe nerambursabile au fost preluate de Direcţia Fonduri Externe Nerambursabile, inclusiv cele referitoare la identificarea necesităţilor de finanţare, accesare, coordonare şi monitorizare a implementării programelor/proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile în domeniul de competenţă, dar şi pentru cele finanţate din fonduri dedicate, structurale şi de investiţii, respectiv prin granturi externe.

În acest context, o serie de competenţe atribuite directorului Direcţiei Schengen în cadrul managementului Programului SISF prin OMAI nr.154/2013 nu se mai regăsesc printre atribuţiile directorului DFEN, conform actualei reorganizări.

Totodată, coordonarea implementării aquis-ului Schengen şi a SISF va fi realizată de preşedintele Grupului Interministerial Român pentru Managementul Integrat al Frontierei de Stat desemnat potrivit art.3 din HG nr.943/2001.

În acest context, este necesară iniţierea unui demers legislativ în vederea asigurării transferului atribuţiilor de natură financiară, tehnică şi juridică ale UMP-DISISF către structurile de specialitate din aparatul central al IGPF şi al stabilirii competenţelor în ceea ce priveşte managementul Proiectului şi Programului SISF având în vedere modificările intervenite în structura organizatorică a MAI.