Potrivit noutăţilor legislative, sub umbrela deciziei Curții Constituționale care a scos SRI din jocul supravegherii cu mijloace tehnice și operative a mandatelor, DIICOT se întărește cu structuri noi care au în competență infracțiunile de terorism și cele contra securității naționale. Ordinul Ministrului Justiției pentru modificarea.
În cele din urmă a fost adoptat Ordinul nr. 3441/2016 pentru modificarea şi completarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, aprobat prin Ordinul ministrului justiţiei şi libertăţilor cetăţeneşti nr. 1.226/C/2009, publicat în Monitorul Oficial nr. 738/2016.
Ce noutăţi au fost aduse?
Se prevede că funcţiile ofiţerilor şi agenţilor de poliţie judiciară, în ordine ierarhică, sunt următoarele: ofiţer de poliţie judiciară şi agent de poliţie judiciară. Ofiţerii şi agenţii de poliţie judiciară, constituiţi în structuri specializate în combaterea criminalităţii organizate, la nivel central şi teritorial, ori cei detaşaţi în cadrul direcţiei, precum şi ceilalţi ofiţeri şi agenţi de poliţie judiciară care au aviz conform pentru a-şi desfăşura activitatea sub coordonarea procurorilor din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism efectuează numai acele acte de cercetare penală dispuse de procurorii direcţiei, sub directa conducere şi controlul nemijlocit al acestora. Dispoziţiile procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism sunt obligatorii pentru ofiţerii şi agenţii de poliţie judiciară. Actele întocmite de aceştia, din dispoziţia scrisă a procurorului, sunt efectuate în numele acestuia.
Procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism va avea atribuţii suplimentare. Astfel, acesta va conduce activitatea compartimentului de specialişti din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, va lua a măsuri pentru respectarea programului de activitate de către întreg personalul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, pentru îndeplinirea la timp şi în condiţii de calitate a lucrărilor şi pentru stabilirea unor raporturi de serviciu care să asigure realizarea corespunzătoare a atribuţiilor şi va îndeplini orice alte atribuţii stabilite de lege sau dispuse de conducerea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Potrivit ştirilor juridice, se reorganizează Centrul de aplicații operaționale a procurorilor prin înființarea Biroului de analiză, previziuni și pregătire profesională și a Biroului de tehnologia informației, tehnic și criminalistic.
Biroul de analiză va avea următoarele atribuţii: studiază cauzele care generează săvârşirea infracţiunilor de criminalitate organizată, trafic de droguri, criminalitate economico – financiară, criminalitate informatică şi terorism şi condiţiile care le favorizează, elaborează propuneri în vederea eliminării acestora, precum şi pentru perfecţionarea legislaţiei penale în acest domeniu; constituie, organizează, administrează şi actualizează baza de date vizând infracţiunile de criminalitate organizată şi terorism ori alte infracţiuni ce sunt date în competenţa Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism; organizează orice alte activităţi de pregătire profesională, în conformitate cu competenţele Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism; colaborează cu toate celelalte servicii şi birouri din cadrul direcţiei şi realizează orice alte activităţi dispuse de procurorul şef al Centrului de aplicaţii operaţionale al procurorilor sau de conducerea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.
Biroul de tehnologia informaţiei, tehnic şi de criminalistică este condus de un procuror şef birou care conduce şi coordonează în mod nemijlocit activitatea biroului şi a compartimentelor din subordine şi are în compunere 4 compartimente: compartimentul telecomunicaţii; compartimentul tehnic; compartimentul criminalistică şi compartimentul pentru tehnologia informaţiei. Printre atribuţiile acestui birou le enumerăm pe cele mai importante: execută activităţi de fixare, prin mijloace audio şi video, a actelor procedurale, în cauze de competenţa direcţiei; efectuează activităţile criminalistice în cauze de competenţa Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism; coordonează activitatea în domeniul tehnologiei informaţiilor şi de comunicaţii (IT&C), asigurând implementarea strategiei de informatizare şi de dezvoltare a infrastructurii de comunicaţii ale Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.
În concluzie, dacă ne raportăm la situaţia complexă existentă în Uniunea Europeană, mai cu seamă în contextul luptei împotriva actelor de terorism şi a infracţiunilor de finanţare a terorismului, pe lângă modificări ce ţin de adoptarea unor măsuri legislative adaptate noilor ameninţări, întărirea capacităţii instituţiilor de aplicare a legii apare ca fiind imperios necesară.