Potrivit unui comunicat al Executivului, Guvernul a modificat Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 34/1998 privind acordarea unor subvenții asociațiilor și fundațiilor române cu personalitate juridică, care înființează și administrează unități de asistență socială. Acestea vor avea nevoie de mai puţine documente decât până acum atunci când solicită subvenţii de la bugetul de stat sau de la bugetele locale.
Totodată, Guvernul a revizuit condițiile de eligibilitate și criteriile de evaluare a cererilor de subvenții, pentru a încuraja dezvoltarea serviciilor sociale și, implicit, facilitarea accesului persoanelor aflate în situații de dificultate la servicii sociale.
“Noile reglementări elimină din dosarul de solicitare a subvenţiei (…) dovada personalităţii juridice, certificatul de acreditare şi licenţa de funcţionare, dovada situaţiei juridice a sediului, autorizaţia sanitară de funcţionare şi raportul de activitate pe 12 luni”, se precizează în comunicat.
Potrivit modificărilor, data limită de depunere a documentaţiei de solicitare a subvenţiei de la bugetul de stat este ultima zi lucrătoare a lunii septembrie, în loc de ultima zi lucrătoare a lunii octombrie.
Prin acest act normativ, Guvernul a clarificat și modul în care se stabilește cuantumul mediu lunar al subvenției pe beneficiar pentru situațiile în care serviciile sunt acordate complementar iar o persoană fizică beneficiază simultan de serviciile acordate de mai multe unități de asistență socială.
“Cuantumul cumulat al subvenţiei lunare pe persoană asistată nu poate depăşi 175 lei pentru serviciile acordate în cadrul unui adăpost de noapte sau centru de zi, complementar/ cumulat cu masa la cantina socială sau alte servicii de acordare a hranei. Pentru serviciile acordate prin unitatea de îngrijire la domiciliu complementar/ cumulat cu masa la cantina socială, cuantumul cumulat al subvenţiei lunare pe persoană asistată nu poate depăşi 120 lei. În cazul subvenţiilor acordate din bugetul local, acest cuantum şi tipurile de servicii sociale subvenţionate se stabilesc prin hotărâre a consiliului local”, se arată în comunicatul Guvernului.
În ceea ce privește condițiile de eligibilitate, principalele modificări constau în eliminarea obligativității de încadrare în liniile prioritare de subvenționare și eliminarea condiției de prestare a serviciilor sociale de cel puțin 12 luni.