Regulament privind asistența religioasă a persoanelor private de libertate aflate în custodia ANP


preot

În data de 5 septembrie, Ministerul Justiției a lansat în dezbatere publică Proiectul de Ordin al ministrului justiției pentru aprobarea Regulamentului privind asistența religioasă a persoanelor private de libertate aflate în custodia Administrației Naționale a Penitenciarelor.

Prezentul Regulament are drept scop stabilirea unui cadru unitar şi standardizat de organizare şi desfășurare a programelor şi activităților de asistență religioasă în unitățile subordonate Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP).

Regulamentul se regăsește în anexa ordinului, are o structură unitară şi este o continuare a demersurilor anterioare de reglementare a domeniului reintegrării sociale, concretizate în Ordinul ministrului justiției nr. 1072/2013.

Principalul element de noutate vizează metodologia de acces a reprezentanților cultelor religioase în locurile de deținere.

De asemenea, proiectul menționează în mod expres faptul că persoanele fizice sau juridice pot oferi donații către administrațiile locurilor de deținere, în vederea sprijinirii activităților moral-religioase. În cuprinsul noțiunii de “donații” se vor include, spre exemplu, următoarele:

  • obiecte de cult (candele, cădelnițe, icoane, veșminte etc.),
  • materiale folosite în cult (lumânări, prescuri, tămâie, ulei, cărbuni etc.),
  • materiale pentru construirea sau pictarea bisericii (culori, uleiuri, pensule etc.),
  • cărți de cult, alte cărți sau publicații religioase,
  • susținere materială sau financiară care poate ajuta la desfășurarea unor activități în sau cu sprijinul comunității tabere, pelerinaje, pomeniri, spectacole de sărbători (plata închirierii unor mijloace de transport, a cazării, alimente, obiecte de igienă, dulciuri, cadouri de sărbători, rechizite, haine etc.).

Proiectul a fost realizat cu consultarea unităților subordonate şi a direcțiilor de specialitate din cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor.