Românii din străinătate vor putea vota şi pe liste suplimentare


stampila_vot_02_34146000Guvernul a adoptat ordonanţa de urgenţă conform căreia românii din străinătate vor putea vota şi pe liste suplimentare, fără să fie înscrişi în registrul electoral, iar Ministerul Afacerilor Externe va putea propune AEP înfiinţarea de noi secţii de votare, chiar dacă nu sunt minimum 100 de cereri în acest sens.

”Am adoptat prin ordonanţa de urgenţă modificări aduse normelor de organizare a alegerilor pentru Senat şi pentru Camera Deputaţilor. În esenţă, am adoptat măsuri speciale pentru organizarea acestor alegeri din decembrie 2016, pentru a rezolva două chestiuni pe care noi le-am identificat drept obstacole tehnice în calea exercitării dreptului de a alege. Ne referim la faptul că pe lângă posibilitatea de a organiza secţii de votare la misiunile diplomatice, ambasade, consulate sau institute culturale, şi secţii de votare la cererea a cel puţin 100 de alegători care se înscriu cu această preferinţă în Registrul electoral, am creat şi posibilitatea de a organiza secţii de votare acolo unde au mai fost anterior secţii de votare şi unde, în funcţie de informaţiile pe care le deţinem, există o prezenţă semnificativă a românilor, la propunerea MAE”, a afirmat ministrul delegat pentru relaţia cu românii de pretutindeni, Ana Maria Ligor.

Aceasta a mai adăugat că aceste secţii de votare vor fi integrate în lista finală de secţii de votare în străinătate, listă care va fi stabilită de AEP.

De asemenea, ministrul pentru relaţia cu românii din străinătate a informat că pot vota şi românii care nu s-au înscris în registrul electronic.

14 septembrie este data până la care românii din străinătate se pot înscrie în registrul electoral, iar alegerile parlamentare vor avea loc la 11 decembrie.