Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a lansat în dezbatere publică Normele de aplicare a guvernanţei corporative în întreprinderile publice.
Normele cuprind un cadru unitar pentru stabilirea criteriilor de selecţie, de întocmire a listei scurte de până la 5 candidaţi pe post, a clasamentului acestora şi procedura privind numirile finale.
De asemenea, documentul clarifică metodologia de stabilire a indicatorilor de performanţă financiari şi nefinanciari şi a componentei variabile a remuneraţiei.
“Selecţia trebuie să înceapă în termen de 50 de zile de la intrarea în vigoare a normelor metodologice. Procedura de selecţie, de stabilire a indicatorilor şi a componentei variabile se bazează pe scrisoarea de aşteptări şi pe declaraţia de intenţie”, precizează MFP.
Pentru crearea unui cadru unitar sunt propuse:
- reguli generale pentru redactare precum și conținutul minim recomandat al scrisorii de așteptări și al declarației de intenție;
- elementele minime recomandate pentru forma și clauzele contractului de mandat care se încheie cu membrii consiliului de administrație ca urmare a finalizării procedurii de selecție, având în vedere obligațiile care le revin Ministerului Finanțelor Publice și autorităților publice tutelare.
Normele metodologice pun în aplicare Legea nr. 111/2016, care completează Ordonanţa 109/2011, şi stabilesc regulile procedurii de selecţie a managerilor profesionişti în întreprinderile de stat unde nu s-a aplicat guvernanţa corporativă. Legea 111/2016 a intrat în vigoare în data de 4 iunie.