Klaus Iohannis: Marea Neagră a fost de-a lungul timpului o zonă fierbinte


klaus-iohannis-semnaturaPreşedintele Klaus Iohannis a declarat că Marea Neagră este un punct cu greutate strategică, şi de-a lungul timpului, în multe momente istorice, a fost o zonă fierbinte.

“Anexarea Crimeii în 2014 de către Federaţia Rusă, cu încălcarea dreptului internaţional, a marcat deteriorarea situaţiei de securitate. I s-au adăugat alte provocări şi evoluţii strategice şi militare care fac din această regiune din nou una fierbinte. Ce se întâmplă în prezent la Marea Neagră nu mai este o chestiune locală şi nu priveşte doar un echilibru regional. Evoluţiile din această zonă au efecte dincolo de graniţele ei, au implicaţii asupra securităţii euro-atlantice, iar Marea Neagră este un punct cu greutate strategică”, a precizat Klaus Iohannis.

De asemenea, preşedintele a mai spus că “ca parte a regiunii Mării Negre, România este în prezent un pilon de stabilitate, democraţie şi securitate. Sunt avantaje reale şi trebuie să avem capacitatea de a le folosi pentru a ne consolida poziţia de membru NATO, de partener strategic credibil, în special în contextul global actual”.