Proiecte pe gaze în care este implicată România


majorare pret gazeBRUA este un proiect pe gaze important, finanţat din fonduri europene nerambursabile, în care este implicată România. Denumire proiectului vine de la iniţialele statelor traversate: Bulgaria – România – Ungaria – Austria.

BRUA va oferi posibilitatea unui flux reversibil de gaze, astfel, României i se oferă şansa unei alternative la importurile din Rusia, dar şi pieţe de desfacere pentru gazele locale.

Potrivit declaraţiilor ministrului Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri, Costin Borc, “România poate deveni, până în 2020, un jucător important pe piaţa regională de energie, ca urmare a dezvoltării proiectului BRUA, , dar şi prin continuarea lucrărilor la conductele de gaze Arad-Szeged şi Iaşi-Ungheni. (…) Proiectul BRUA (conducta Bulgaria, România, Ungaria, Austria) care va permite României să valorifice producţia prezentă şi viitoare de gaze naturale, deschizând noi oportunităţi pe piaţa europeană pentru industria energetică din România“.

De asemenea, România este implicată într-un alt proiect AGRI (Azerbaidjan-Georgia-România Interconnector), lansat în 2010, dar neînceput până în prezent. Gazoductul urmează să transporte şapte miliarde de metri cubi de gaze naturale anual din regiunea Mării Caspice către România, pe teritoriul Azerbaidjanului şi Georgiei şi prin traversarea Mării Negre cu ajutorul navelor.