Piaţa asigurărilor obligatorii de locuinţă rămâne fără doi acţionari care deţineau împreună 20% din titluri, astfel că vor fi afectaţi nu doar asiguraţii societăţilor dar şi ceilalţi creditori ai acestora, entităţi care activează pe piaţa de profil.
Pe de altă parte legea de funcţionare a PAID este făcută în aşa fel încât nu permite ca un acţionar să deţină mai mult de 15% din titluri, dar şi impune condiţii speciale pentru un potenţial nou investitor.
Astfel că, Autoritatea de Supraveghere Financiară, propune într-un document trimis Parlamentului, ca românii să poată alege între plata unei prime cu 50% mai mari decât în prezent şi asumarea unei franşize echivalente cu 10% din dauna potenţială.
Franşiza este un instrument foarte des utilizat în asigurările de tip property şi presupune ca asiguratul să îşi asume o parte din daună, o metodă care reduce costul poliţei prin reducerea riscului asumat de asigurător. Reese că, nicio daună mai mică de 10% din acoperirea poliţei- adică 10% din 20.000 de euro, deci 2.000 de euro- nu va mai fi plătită de PAID, fiind asumată de asigurat, iar în caz de daună totală, suma plătită de Pool nu va mai fi 20.000 de euro ci 18.000 de euro.