În Monitorul Oficial nr. 545 din 20 iulie 2016 a fost publicată Legea nr. 151/2016 privind ordinul european de protecţie, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.
Potritiv actului normativ publicat, un ordin european de protecţie poate fi emis sau, după caz, recunoscut şi pus în executare în situaţia în care persoana protejată şi-a stabilit domiciliul sau reşedinţa ori locuieşte pentru o perioadă de timp sau urmează să îşi stabilească domiciliul, reşedinţa ori să locuiască pentru o perioadă de timp pe teritoriul unui alt stat membru al Uniunii Europene decât cel în care a fost dispusă măsura de protecţie.
De asemenea, autoritatea competentă pentru emiterea ordinului european de protecţie, în cazul în care România este stat emitent, este organul judiciar pe rolul căruia se află cauza în care s-a dispus măsura de protecţie pe baza căreia se solicită emiterea ordinului european de protecţie.
În cazul în care România este stat de executare, autoritatea competentă pentru recunoaşterea ordinului european de protecţie, dispunerea măsurilor pentru executarea acestuia şi dispunerea înlocuirii ori încetării acestor măsuri este tribunalul în a cărui circumscripţie locuieşte sau va locui ori şi-a stabilit sau urmează să îşi stabilească domiciliul ori reşedinţa persoana protejată.
Dacă în cauza în care s-a dispus măsura de protecţie pe baza căreia se solicită emiterea ordinului european de protecţie s-a pronunţat o hotărâre definitivă de condamnare, competenţa privind emiterea ordinului european de protecţie aparţine judecătorului delegat cu executarea, conform art. 554 din Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările şi completările ulterioare.
Dacă în cauza în care s-a dispus măsura de protecţie pe baza căreia se solicită emiterea ordinului european de protecţie s-a dispus amânarea aplicării pedepsei, competenţa aparţine instanţei care a pronunţat în primă instanţă amânarea aplicării pedepsei.