În data de 5 iulie 2016, Ministerul Finanțelor Publice a lansat în dezbatere publică Proiectul de Hotărâre pentru modificarea și completarea unor acte normative.
Proiectul modifică Hotărârea Guvernului nr. 537 din 26 iunie 2014 privind condiţiile, procedura şi termenele de restituire ca ajutor de stat a sumelor reprezentând diferenţa dintre nivelul standard al accizelor şi nivelul accizelor diferenţiat pentru motorina utilizată drept combustibil pentru motor.
Actul normativ susţine menținerea schemei existente și clarificarea referirilor la Codul fiscal, astfel încât să rezulte fără echivoc faptul că nu se elimină nici o categorie eligibilă atât pentru motorina achiziționată în perioada în care erau aplicabile prevederile Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, cât și pentru motorina achiziționată ulterior, după intrarea în vigoare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare. În acest sens, H.G. nr. 537/2014, prin modificările propuse, clarifică cadrul normativ aplicabil, astfel încât schema să se aplice atât pentru motorina achiziționată înainte de 1 ianuarie 2016, cât și pentru motorina achiziționată după această dată, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2016 inclusiv.
Totodată, se va corela schema de ajutor de stat cu prevederile Codului fiscal în vigoare la momentul elaborării prezentului act normativ, în sensul modificării perioadei de acordare și al cuantumului total al ajutorului de stat potențial a fi acordat, având în vedere noul termen până la care funcționează schema de ajutor de stat conform Codului fiscal, respectiv 31 decembrie 2017.
Prin proiectul de Hotărâre se modifică şi titlul VIII “Accize și alte taxe speciale” din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1/2016, cu modificările și completările ulterioare.
Astfel, se propune eliminarea obligativității depunerii declarației pe propria răspundere prevăzută la Anexa nr. 22 de la titlul VIII din Normele metodologice, în cazul achiziționării în regim de exceptare de la regimul de accizare a produselor energetice care sunt prevăzute la art. 355 alin. (1) din Codul fiscal, dar care nu se regăsesc la alin. (2) de la același articol.
Concomitent, ca urmare a acestor modificări, se elimină obligațiile referitoare la:
- circulația acestor produse însoțite de o copie a declarației pe propria răspundere;
- păstrarea la dispoziția autorității vamale teritoriale, cel mult 24 de ore, pentru un eventual control, a produselor prevăzute la art. 355 alin. (1) din Codul fiscal, dar care nu se regăsesc la alin. (2) de la același articol.
Se reformulează sintagma “utilizare în domeniul producţiei, dezvoltării, testării şi mentenanţei aeronavelor şi navelor”, astfel încât prin aceasta să se înțeleagă inclusiv utilizarea în acest scop de către toate motoarele și instalațiile care echipează aeronavele și navele. Astfel, se clarifică faptul că scutirea este aplicabilă combustibililor utilizați pentru alimentarea tuturor instalațiilor și echipamentelor care contribuie în mod direct la desfășurarea activităților descrise la art. 399 alin. (1) lit. f) din Codul fiscal, indiferent dacă acestea echipează sau nu navele și aeronavele.