Ministerul Mediului pregăteşte un proiect de modificare a Legii privind regimul deşeurilor


recycle
Ministerul Mediului pregăteşte un proiect legislativ prin care valoarea taxei de salubritate plătită de cetăţeni să fie stabilită în funcţie de cât gunoi aruncă, iar în cazul în care colectează selectiv, aceasta va fi mai mică.

Lucrăm acum la Legea 211/2011 pentru a introduce acest principiu pentru că, în baza acestuia, noi vrem de fapt să stimulăm cetăţenii să colecteze selectiv acasă şi să se depună mai puţin deşeu în final la groapa de gunoi. Colectând selectiv, noi, practic, vrem să valorificăm ce este bun din deşeu“, a explicat ministrul de resort, Cristiana Paşca Palmer.

În prezent, cetăţenii aruncă amestecat gunoiul menajer: “În clipa de faţă cetăţenii aruncă amestecat. Se amestecă plastic, cu hârtie, cu gunoi menajer. Noi vrem să-i ajutăm pe cetăţeni – prin aceste instrumente – să colecteze selectiv. Noi, ca minister, facem cadrul legal. Depinde de autorităţile locale să constituie infrastructura şi de salubrişti, respectiv saci, dacă se merge pe saci, în alte ţări se merge pe o etichetă, ziua în care să se colecteze“, a mai adăugat Palmer.