Vă expiră buletinul în străinătate. Ce trebuie să faceţi în acest caz?


images (89)

În primul rând este foarte important de știut că buletinele nu se pot elibera decât în România, consulatele și ambasadele nu pot elibera aceste documente.

În cazul în care buletinul e pe cale să expire există două posibilități de rezolvare. Prima variantă este întoarcerea în țară obținând o nouă carte de identitate. Ce-a de-a doua variantă este împuternicirea unei persoane din România care să obțina o nouă carte de identitate. Aceasta se face printr-o procură specială la consulat/ ambasadă.

În ceea ce priveşte procura, actele necesare pentru autentificarea acesteia  pentru reinnoirea cărţii de identitate trebuie să cuprindă: un act de identitate valabil ( pașaport românesc , carte de identitate sau titlu de călătorie); cinci fotografii color, pe fond alb, identice , de dată recentă care au dimensiunile de 3 x 4 cm și o banda albă de 7 mm şi trebuie să cunoașteți datele exacte de identificare a persoanei pe care o împuterniciți ( o copie după buletin este ideală).

Procurile speciale  vor fi semnate de solicitant la sediul Consulatului General al României, în prezenţa consulului. Legea nu permite autentificarea procurilor sau declaraţiilor trimise prin poşta, fax sau e-mail.

Dacă buletinul a expirat deja este necesară obținerea unui titlu de călătorie. Titlul de călătorie poate fi folosit pentru autentificarea unei procuri sau pentru întoarcerea în țară, acesta neputând fi folosit la ieșirea din țară. Valabilitatea titlului de călătorie nu poate depăşi 30 de zile.

În ceea ce priveşte documentele necesare în vederea obținerii titlului de călătorie acestea sunt: cererea completată şi semnată de solicitant şi paşaportul anterior, dacă acesta există.

Dacă paşaportul anterior a fost pierdut sau furat, trebuie să depuneţi, în original: atestatul poliţiei eliberat în urma declaraţiei de pierdere sau furt; declaraţia privind împrejurările pierderii paşaportului; un document de identitate, cu fotografie, eliberat de autorităţile române (buletin de identitate, carte de identitate, permis de conducere auto, livret militar)-original şi copie xerox.