Legea privind insolvenţa persoanelor fizice va intra în vigoare de la 30 septembrie


images (87)

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a decis, luni, ca legea privind insolvenţa persoanelor fizice să intre în vigoare la 30 septembrie, nu 31 decembrie, aşa cum a hotărât Guvernul.

Legea nr. 151/2015 privind insolvenţa persoanelor fizice a fost adoptată de Parlament în luna mai 2015, iar în luna decembrie Guvernul prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 61/2015 a decis prorogarea cu un an a aplicării Legii privind insolvenţa persoanelor fizice.

Potrivit proiectului, românii care au datorii vor avea posibilitatea să-şi declare falimentul personal. Aceştia vor beneficia de două proceduri: una administrativă, care prevede că, în faţa unei comisii de insolvenţă, îşi vor putea face un plan de reeşalonare a datoriilor pe 5 ani, şi o procedură de lichidare în faţa instanţelor de judecată.

Legea falimentului personal oferă un răgaz de cinci ani celor care nu îşi mai pot plăti datoriile şi, în acelaşi timp, îi fereşte de executarea silită. Toate cheltuielile personale ale datornicului vor fi însă verificate de un administrator judiciar.

Conform prevederilor legii sunt persoane care nu vor putea apela la falimentul personal. Printre acestea se numără cei condamnaţi pentru evaziune fiscală, dar şi de cei care au ajuns în insolvenţă în mod fraudulos ori au acumulat datorii noi prin achiziţii costisitoare.