Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât, în Decizia nr. 906 din 24 martie 2015, faptul că pentru a fi admisă contestaţia în anulare, pe motivul necitării, trebuie îndeplinite unele condiţii în mod cumulativ.
Condițiile admisibilităţii contestaţiei se referă la: obiectul căii extraordinare de atac să îl constituie o hotărâre irevocabilă, partea care exercită calea de atac să nu fi putut invoca motivul contestației în anulare pe calea apelului sau recursului şi, în măsura în care motivul a fost invocat în fața instanței de recurs, să fi fost respins din necesitatea efectuării unor verificări ale situației de fapt sau recursul să fi fost respins fără a fi fost judecat în fond.
Trebuie să avem în vedere dispozițiile art. 503 alin. 1 C. procedură civilă, care prevede faptul că hotărârile definitive pot fi atacate cu, contestaţie în anulare atunci când contestatorul nu a fost legal citat şi nici nu a fost prezent la termenul când a avut loc judecata, coroborat cu art. 504 alin. 1 C. procedură civilă, care prevede că e inadmisibilă contestaţia în anulare dacă necitarea putea fi invocată pe calea apelului şi recursului. De aici, rezultă că hotărârile irevocabile pot fi atacate cu, contestație în anulare când procedura de chemare a părţii, pentru ziua când s-a judecat pricina, nu a fost îndeplinită potrivit cerinţelor legii, numai dacă aceste motive nu au putut fi invocate pe calea apelului sau recursului, sau când, deși au fost invocate în fața instanței de recurs, au fost respinse motivat de necesitatea efectuării unor verificări de fapt sau dacă recursul a fost respins fără ca el să fi fost judecat în fond.
În urma verificării actelor dosarului de recurs, s-a constatat că pentru un termen de judecată, contestatoarea a fost citată, conform dovezii de îndeplinire a procedurii de citare, iar odată ales acest sediu pentru comunicarea actelor de procedură era obligatoriu pentru instanţă, schimbarea sediului trebuie să se aducă la cunoştinţa instanţei.
Pentru a fi admisibilă contestaţia în anulare se impune ca procedura de citare să nu fie îndeplinită potrivit cu cerinţele legii, iar în cazul de faţă cerinţele legii au fost îndeplinite de către instanţă, acestea nefiind respectate tocmai de către contestatoare. Din acest motiv, instanţa a respins ca inadmisibilă contestaţia în anulare.