Proiect de Ordin pentru reglementarea unor aspecte privind rezidenţa în România a persoanelor fizice


Codul-fiscal
Ministerul Finanţelor Publice a lansat în dezbatere publică proiectul de Ordin pentru reglementarea unor aspecte privind rezidenţa în România a persoanelor fizice.

Prevederile articolelor 7 şi 59 din Codul fiscal coroborate cu cele ale convenţiilor de evitare a dublei impuneri stabilesc condiţiile în care o persoană fizică este considerată rezidentă în România, fiind supusă astfel impozitului pe venit, pentru venitul obţinut din orice sursă, atât din România cât şi din afara României.

Potrivit art. 59 din Codul fiscal persoana fizică este supusă impozitării pentru veniturile obţinute din orice sursă, atât din România cât şi din afara României începând cu data de la care aceasta devine rezidentă.

Pentru obţinerea de informaţii referitoare la persoanele fizice care sosesc sau părăsesc teritoriul României şi care solicită rezidenţa fiscală în România sau solicită scoaterea din evidenţa organelor fiscale române, a fost elaborat proiectul de ordin.

Astfel, proiectul de ordin prevede obligativitatea acestor persoane ca în 30 de zile de la împlinirea termenului de 183 de zile de prezenţă în România să se înregistreze la organul fiscal competent în a cărei rază teritorială persoana fizică îşi are domiciliul fiscal potrivit legii.

În vederea scoaterii din evidenţă a persoanelor fizice rezidente şi nerezidente, prin proiectul de ordin se prevede obligativitatea acestor persoane de a depune cu 30 de zile înaintea plecării din România a unui “Chestionar pentru stabilirea rezidenţei persoanei fizice la plecarea din România “.