Modificarea substanţială la legea avocaturii a fost adoptată


jud4Raportul privitor la proiectul de iniţiativă legislativă  cu nr. 555/2015 care include o modificare substanţială la legea avocaturii a fost adoptat. Modificările aduse legii avocaturii se referă la secretul informaţiilor client – avocat, astfel se asigură noi garanţii în ceea ce priveşte secretul informaţiilor care sunt schimbate, care ajung la cunoştinţa apărătorului, prin prisma contractului pe care îl are şi prin prisma reprezentării pe care o face.

Potrivit formei noi a articolul 35, ‘‘decanul baroului local sau reprezentantul acestuia participă în mod obligatoriu la efectuarea percheziţiei desfăşurate la sediul profesional al avocatului. Sunt exceptate de la măsura ridicării de înscrisuri şi de la măsura confiscării: înscrisurile care conţin comunicări între avocat şi clientul său; înscrisurile care conţin consemnări efectuate de către avocat cu privire la aspecte referitoare la apărarea unui client; înscrisurile, suporturile de sunet, imagine şi date încredinţate de către un client al său în vederea exercitării apărării. Exceptările prevăzute la alin. (12) nu se aplică în situaţia în care din probe rezultă suspiciunea rezonabilă că avocatul a comis infracţiuni în exercitarea activităţilor specifice profesiei”.

Modificările au vizat şi articolul legat de nedenunţarea unor fapte pe care avocatul le află în legătură cu exercitarea mandatului său, de stabilirea unor onorarii minime.

Legea ar urma să ajunsă în plenul Camerei Deputaţilor, for decizional, săptămâna viitoare.