Proiect de modificare a Normelor privind finanţarea sistemului informaţional specific domeniului imobiliar


mdrap
Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a supus dezbaterii publice proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 521/1997 pentru aprobarea Normelor metodologice privind finanţarea sistemului informaţional specific domeniului imobiliar – edilitar şi băncilor de date urbane, cu modificările şi completările ulterioare.

Prin proiectul de modificare a H.G. nr.521/1997 se are în vedere corelarea celor două programe naţionale de finanţare, în condiţiile în care din punct de vedere tehnic ambele finanţează lucrări tehnice de identificare, măsurare şi inventariere a imobilelor, finalitatea lor fiind însă diferită – Programul de cadastru având ca finalitate intabularea şi realizarea sistemului integrat de cadastru şi carte funciară iar SISDIEBDU având ca finalitate constituirea băncilor de date urbane necesare autorităţilor locale pentru administrarea teritoriului.

Potrivit noilor prevederi, programul de finanţare a sistemului informaţional specific domeniului imobiliar-edilitar şi băncilor de date urbane devine multianual. Prin această modificare se va asigura eficientizarea programului prin finalizarea lucrărilor şi o desfăşurare coerentă a programului, contribuind la dezvoltarea unui sistem de bănci date urbane care va fundamenta politicile de dezvoltare de la nivel local.

De asemenea, din atribuţiile MDRAP vor fi eliminate activităţile de urmărire a execuţiei lucrărilor SISDIEBDU, de asigurare a accesului specialiştilor pentru executarea lucrărilor sau informarea deţinătorilor de imobile cu privire la rezultatele lucrărilor SISDIEBDU. Aceste activităţi se află în responsabilitatea autorităţilor publice locale care asigură contractarea lucrărilor şi care reprezintă beneficiarii lucrărilor. Controlul privind îndeplinirea formalităţilor de contractare, realizare, avizare şi decontare a lucrărilor SISDIEBDU va fi exercitat de către consiliile judeţene de Consiliul General al Municipiului Bucureşti. În schimb, MDRAP va prelua datele în cadrul Observatorului Teritorial Naţional, platformă informaţională pe care o gestionează.

În situaţia în care suma solicitată este mai mare decât suma alocată la bugetul programului de finanţare, fondurile asigurate de la bugetul de stat pentru elaborarea lucrărilor SISDIEBDU vor fi alocate către consiliile judeţene pe principiul proporţionalităţii, pe baza a trei criterii care asigură raportare la condiţiile şi necesităţile din teritoriu.

La nivelul fiecărui judeţ fondurile asigurate de către bugetul de stat se repartizează procentual către UAT, în funcţie de suma solicitată şi suma alocată, sau solicitările se prioritizează în funcţie de punctajul stabilit în baza unor criterii obiective, cuantificabile, care se raportează la necesitatea finalizării lucrărilor începute, la prioritizarea UAT-urilor care au depus eforturi în finanţarea lucrărilor sau la UAT-urile care cuprind arii protejate sau operatori ce depozitează sau prelucrează substanţe deosebit de periculoase care pot afecta teritoriul înconjurător. Pentru toate criteriile se specifică punctajul aferent, eliminându-se astfel incertitudinile cu privire la modul de stabilire a priorităţilor la finanţare.
Nu în ultimul rând, prin proiectul de modificare a HG 521/1997 se vor actualiza denumirile instituţiilor, inclusiv a Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.