Normele metodologice privind avizarea şi autorizarea de securitate la incendiu şi protecţie civilă, proiect


focA fost lansat în dezbatere publică un Proiectul de Ordin al Ministrului Afacerilor Interne pentru aprobarea Normelor metodologice privind avizarea şi autorizarea de securitate la incendiu şi protecţie civilă.

Conform referatului de aprobare al proiectului de ordin, prin promovarea actului normativ se urmăreşte:

  • scăderea costurilor administrative necesare obţinerii avizelor şi autorizaţiilor de securitate la incendiu, prin reducerea documentelor care trebuie depuse în vederea eliberării acestor acte, fiind avute în vedere:  eliminarea din cuprinsul reglementării a raportului de expertiză; eliminarea documentaţiilor tehnice aferente instalaţiilor utilitare, cu excepţia celor de protecţie împotriva incendiilor, rămânând ca măsurile privind securitatea la incendiu corespunzătoare acestor instalaţii să fie cuprinse numai în scenariul de securitate la incendiu; reglementarea modului de emitere a avizului/autorizaţiei de securitate la incendiu pentru intervenţii la construcţii autorizate, prin luarea în considerare doar a spaţiului supus lucrărilor respective.
  • responsabilizarea proiectantului în ceea ce priveşte elaborarea documentaţiei tehnice în conformitate cu reglementările în vigoare pentru construcţiile noi, respectiv să cuprindă măsuri alternative, justificate tehnic, pentru lucrări de modificare şi/sau la schimbarea destinaţiei construcţiilor existente;
  • eliminarea situaţiilor care au condus la blocaje sau la costuri suplimentare în obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu, pe bază de expertiză tehnică, după depăşirea termenului de 6 luni de la punerea în funcţiune, chiar dacă erau îndeplinite măsurile impuse de reglementările în vigoare; ş.a.

De asemenea, în proiect se mai arată că la data intrării în vigoare a prezentului ordin, se abrogă: Ordinul ministrului administraţiei şi internelor nr. 130/2007, publicat în Monitorul Oficial al României nr. 89 din 5 februarie 2007 şi Ordinul ministrului administraţiei şi internelor nr. 3/2011, publicat în Monitorul Oficial al României nr. 36 din 14 ianuarie 2011.