A fost simplificată procedura pentru călătoria în străinătate a românilor minori


travel-with-kids
Executivul a adoptat unele reglementări în scopul înlesnirii condiţiilor de ieşire din România a cetăţenilor români minori.

În acest sens, Guvernul a modificat şi completat Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate, printr-un proiect de lege care va fi transmis spre dezbatere şi adoptare Parlamentului.

Proiectul de lege modifică prevederea referitoare la acordul părinţilor pentru ieşirea din România a cetăţeanului român minor, în sensul că declaraţia de acord a părintelui care nu îl însoţeşte pe minor în timpul călătoriei poate fi eliberată pentru mai multe călătorii, respectiv pentru o perioadă de până la 3 ani, fără menţionarea destinaţiilor.

Potrivit legislaţiei actuale, este obligatorie declaraţia autentificată pentru fiecare ieşire din România a minorilor sau întocmirea unei declaraţii pentru toate deplasările în străinătate, ceea ce a provocat nemulţumiri îndeosebi în cazul minorilor care călătoresc frecvent pentru a desfăşura activităţi culturale, sportive, educaţionale, în afara ţării.

De asemenea, se elimină obligativitatea menţionării scopului deplasării şi a rutei din cuprinsul declaraţiei notariale privind acordul părintelui pentru efectuarea călătoriei în străinătate de către minor, însoţit de o altă persoană. Această modificare survine întrucât în practică au existat situaţii în care minorilor nu li s-a permis ieşirea din ţară deoarece, independent de voinţa însoţitorului, compania de transport a modificat traseul ce urma să fie parcurs până la destinaţie.

Scopul acestor modificări este de a găsi soluţii adecvate, uşor de îndeplinit şi mai puţin costisitoare, privind condiţiile în care cetăţenii români minori pot călători în străinătate, însoţiţi de părinţi/tutori legali.

În termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a acestei legi, vor fi modificate şi completate Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate, aprobate prin HG nr. 94/2006, conform noilor reglementări.

,