Simplificarea normelor privind accesul la aplicațiile EMCS-RO


descărcareSistemul EMCS folosit în toate statele membre ale Uniunii Europene permite depunerea documentului administrativ în format electronic (e-DA), urmărirea mișcărilor și închiderea operațiunilor cu produse accizabile în regim suspensiv de accize, dar și depunerea online a declarațiilor privind situația achizițiilor și livrărilor de produse accizabile.

Începând cu data de 10 martie 2016, Ordinul nr. 7630/2010 și Ordinul nr. 1834/2012, ce stabileau procedura de urmat în vederea obținerii autorizațiilor de acces la sistemele EMCS-RO Mișcări, respectiv EMCS-RO Stocuri au fost abrogate prin Ordinul 829/2016, publicat în Monitorul Oficial nr. 179/2016.

Astfel, prin noul act normativ, au fost comasate procedurile de acces aplicabile atât pentru sistemul EMCS-RO Mișcări, cât și pentru EMCS-RO Stocuri și au fost simplificate anumite formulare cu privire la solicitarea autorizațiilor de acces.

Conform ordinului în vigoare, în funcție de calitatea deținută (i.e. antrepozitar, destinatar înregistrat, expeditor înregistrat sau utilizator final), pentru accesul la ambele aplicații EMCS-RO, operatorul economic poate depune un singur dosar de autorizare.

De asemenea, autorizațiile de acces la EMCS- RO deținute în prezent rămân valabile până la 1 august 2016.