Proiect: Modificarea legii antifumat


fumatul interzisMai este o zi până când legea antifumat va intra în vigoare și patronii localurilor pe de o parte și fumătorii pe de altă parte sunt deja disperați, însă se pare că încă mai există o speranță pentru ei. Deputatul PND Daniel Fenechiu solicită modificarea legii și are în vedere redefinirea “spaţiului public închis” şi constituirea cluburilor sau asociaţiilor de fumători.

La finele săptămânii trecute s-au organizat petreceri în baruri și cluburi speciale pentru fumători, acesta fiind ultimul weekend în care au mai putut fuma în interior.

Tocmai pentru că este un interes destul de mare ca fumatul să se poată face în continuare în spațiul public, interes nu doar al fumătorilor, cât mai ales al patronilor de baruri și cluburi, Daniel Fenechiu a solicitat modificarea legii.

Acesta precizează că cele două mari probleme ale legii antifumat sunt definirea conceptului de „spaţiu public închis” şi condiţiile „foarte restrictive”, impuse de legea antifumat.

Conform proiectului pentru modicarea legii antifumat, prin prin spaţiu public închis se înţelege „orice spaţiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are acoperiş, plafon sau tavan şi care este încadrat de pereţi de jur împrejur, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent”.

De asemenea, prin spaţiu închis la locul de muncă se înţelege „orice spaţiu care are acoperiş, plafon sau tavan şi care este încadrat de pereţi de jur împrejur, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent, aflat într-un loc de muncă cum este definit în Legea securităţii şi sănătăţii în muncă nr. 319/2006, cu modificările ulterioare”.

Totodată, printre modificări se numără și faptul că „fumătorii se pot constitui în asociaţii sau cluburi de fumători, care pot amenaja spaţii speciale destinate exclusiv fumatului şi activităţile asociate fumatului”.