Procedura de înregistrare a operatorilor economici care transportă deşeuri nepericuloase în sistem profesional


lcÎn conformitate cu prevederile Legii nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, republicată, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) supune dezbaterii publice Proiectul de OM privind aprobarea Procedurii de înregistrare a operatorilor economici care transportă deşeuri nepericuloase în sistem profesional, a comercianţilor şi a brokerilor care nu intră fizic în posesia deşeurilor și de modificare a unor acte normative.

În conformitate cu prevederile art. 36 al Legii 211/2011 privind regimul deşeurilor republicată, care transpune Directiva 2008/98/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 19 noiembrie 2008 privind deșeurile și de abrogare a anumitor directive, ANPM păstrează un registru al următoarelor categorii de operatori economici, în cazul în care aceştia nu fac obiectul cerinţelor privind înregistrarea:

a) operatorii economici care colectează şi transportă deşeuri în sistem profesional;
b) comercianţii sau brokerii;
c) operatorii economici care fac obiectul derogărilor de la cerinţele de autorizare potrivit prevederilor art. 34.

Având în vedere faptul că operatorii economici care colectează deşeuri, cei care transportă deşeuri periculoase, precum şi comercianţii care intră fizic în posesia deşeurilor sunt obligaţi să ceară şi să deţină autorizaţie de mediu, se propune o procedură de înregistrare pentru următoarele categorii de operatori economici:

– operatori economici care transportă deşeuri în sistem profesional şi
– comercianţi care nu intră fizic în posesia deşeurilor brokeri care nu intră fizic în posesia deşeurilor.