În bugetul de stat pentru anul 2016 nu sunt bani pentru pensiile aleşilor locali


calcul_bani_45654033055_86598400_99891300_62817400

Curtea Constituţională a stabilit că bugetul de stat pentru 2016 nu cuprinde cheltuieli pentru pensiile aleşilor locali.

Judecătorii au stabilit că este întemeiată critica referitoare la faptul că legea nu este clară, precisă și nici previzibilă în privința modului de calcul al indemnizațiilor persoanelor care au deţinut de-a lungul timpului două sau mai multe din calităţile pentru care se acordă indemnizaţie.

În consecinţă, Curtea a reţinut că a fost încălcat art. 6 alin. (1) din Legea nr. 24/2000, potrivit căruia proiectul de act normativ trebuie să instituie reguli necesare, suficiente şi posibile care să conducă la o cât mai mare stabilitate şi eficienţă legislativă.

Un argument invocat de judecători pentru admiterea excepţiei de neconstituţionalitate se referă la modul de formulare a legii: “Nu rezultă dacă acest text vizează numai primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene care au fost aleși în mod democratic, aşadar, ulterior Revoluţiei din 21 22 decembrie 1989, sau se referă și la cei care au deținut aceste calități fără să fie aleși în mod democratic de cetățeni în regimul anterior Revoluției din 22 decembrie 1989. Aşadar, modul în care este formulat textul nu permite tragerea unei concluzii certe în privinţa sferei sale de reglementare”.

Alt argument invocat de CCR este legat de lipsa unei fişe financiare reactualizate la momentul adoptării legii: “Nu se poate trage decât concluzia că la adoptarea legii s-a avut în vedere o sursă de finanţare incertă, generală şi lipsită de un caracter obiectiv şi efectiv, nefiind, aşadar, reală. În condiţiile unui buget deja aprobat şi în care nu există nici o prevedere care să fie acoperitoare pentru realizarea acestei cheltuieli, este evident că nu există alocaţie bugetară pentru această cheltuială în bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice”.