Prevederile noului proiect privind regionalizarea României


lc
La 22 februarie 2016, premierul României, Dacian Cioloş a anunţat noi coordonate pentru reforma administraţiei şi prevederile incluse în noul proiect privind regionalizarea ţării. Dacă în vechiul proiect judeţele erau păstrate, cel puțin o perioadă, şi apărea un nou etaj de funcţionare, regiunea, atunci noul proiect prevede dispariţia judeţelor.

Proiectul regionalizării României a dispărut brusc de pe agenda publică la sfârșitul anului 2013, când Guvernul de atunci şi-a asumat răspunderea pe legea descentralizării, însă, la începutul anului 2014, Curtea a declarat proiectul neconstituțional.

Cioloş a declarat că condiționarea fondurilor ar putea fi o formă de a forța reforma la nivel local, în contextul în care jumătate din administrațiile locale nu își pot asigura cheltuielile din banii colectați și depind de alocările de la centru, de cele mai multe ori făcute pe criterii politice. Cea mai gravă este situația comunelor, care nu doar că nu supraviețuiesc financiar, dar sunt multe și se înmulțesc.

Deasemenea, premierul a precizat că s-ar putea face fuziunea voluntară a unităților administrativ-teritoriale pe baza unor criterii geografice (distanța față de centrul noii comune), de suprafață, populație, nivel de dezvoltare economică. Aceste fuziuni voluntare pot apoi deveni definitive și pot fi sprijinite prin stimulente financiare: programe de investiții sau alocări de transferuri de la bugetul central pentru proiecte care să cuprindă aceste zone fuzionate.