Iniţiativa BNR privind plafonul creditului de 150.000 euro pentru imobil, respinsă de senatori


lc
La 16 februarie 2016, senatorii din Comisia Buget-Finanţe au respins propunerile Băncii Naţionale Române (BNR) de a se introduce în proiectul legii dării în plată un plafon de 150.000 euro la valoara creditului cu garanţii imobiliare, precum şi ca rata să reprezinte peste 65% din veniturile debitorilor. Astfel se păstrează forma iniţială a actului normativ, propusă de deputatul PNL, Daniel Zamfir, fără plafoane.

În cazul în care propunerea privind introducerea plafoanelor la credite este refuzată, nu persoanele în dificultate sunt protejate, aceştia intră în prevederile legii şi dacă se introduce plafoane, ci sunt protejate persoanele cu credite mari, de circa un milion euro.

Cu toate acestea senatorii au aprobat modificarea sintagmei de persoană fizică sau debitor cu cea de consumator, dar va transmite comisiilor sesizate în fond aspectele privind restrângerea aplicării legii la locuinţe, şi nu la terenuri sau dezvoltări imobiliare, precum şi la decizia privind salvarea programului Prima Casă.

Parlamentarii din Comisia Buget-Finanţe a Senatului au dat un vot consultativ asupra reexaminării legii dării în plată, votul final în comisii şi raportul înaintat plenului Senatului urmează să fie dat după şedinţa din 17 februarie a Comisiei Juridice.