Dispoziţiile prin care se consideră 30 de zile executate, pentru fiecare lucrare ştiinţifică, suspendate


inchisori_70158300
În sedinţa din 3 februarie, Executivul a adoptat, prin Ordonanţă de Urgenţă, suspendarea, până la 1 septembrie 2016, a aplicării prevederii din art. 96 alin.(1) lit. f) potrivit căreia “în cazul elaborării de lucrări ştiinţifice publicate sau invenţii şi inovaţii brevetate, se consideră 30 de zile executate, pentru fiecare lucrare ştiinţifică sau invenţie şi inovaţie brevetate”.

Măsura legislativă a fost adoptată de Guvern în contextul în care, în practică s-a constatat un abuz de drept, în care persoane condamnate au obţinut reduceri substanţiale ale pedepselor aplicate, cu consecinţa accederii mai rapide la beneficiile liberării condiţionate şi, cumulativ, prin elaborarea uneia sau chiar a mai multor lucrări ştiinţifice, formalizând şi golind de conţinut aceste dispoziţii legale.

Adoptarea Ordonanţei de Urgenţă reprezintă un prim pas pentru evaluarea dispoziţiilor care au generat deturnarea unei instituţii de drept penal, respectiv reducerea pedepsei prin elaborarea de lucrări ştiinţifice publicate, în vederea acordării mai rapide a liberării condiţionate, de la scopul avut în vedere de legiuitor la momentul instituirii acesteia.