Modificări la Normele tehnice de realizare a programelor naţionale de sănătate publică, pentru anii 2015 şi 2016


lcMinisterul Sănătății a lansat spre consultare publică Proiectul de Ordin privind modificarea şi completarea Normelor tehnice de realizare a programelor naţionale de sănătate publică, pentru anii 2015 şi 2016, aprobate prin Ordinul ministrului sănătăţii nr. 386/2015.

Potrivit prevederilor art. 18 alin. (1) lit. h) din Normele tehnice de realizare a programelor naționale de sănătate publică pentru anii 2015 și 2016, aprobate prin Ordinul ministrului sănătății nr. 386/2015, cu modificările şi completările ulterioare, Agenţia naţională pentru programe de sănătate propune ministrului sănătăţii măsuri pentru remedierea disfuncţionalităţilor constatate în implementarea programelor naţionale de sănătate publică, precum şi pentru îmbunătăţirea derulării acestora.

Prin urmare, pentru punerea în aplicare a unora dintre recomandările Curții de Conturi a României consemnate în adresa nr. 41104/09.11.2015, înregistrată la Ministerul Sanătății cu nr. NB11816/16.11.2015 şi, având în vedere propunerilor coordonatorilor unităţilor de asistenţă tehnică şi management ale programelor naţionale de sănătate publică, formulate ca răspuns la adresa ANPS nr. 75740/26.11.2015, pentru derularea programelor în anul 2016 se propune următoarele modificări şi completări ale Normele tehnice de realizare a programelor naționale de sănătate publică pentru anii 2015 și 2016:

– obligativitatea unităţilor de specialitate care implementează programele naţionale de sănătate publică de raportare a cauzelor depășirii/nerealizării indicatorilor de eficiență, precum și a impactului nerealizării acestora asupra implementării programelor naționale de sănătate publică, în vederea realizării unei analize a acestora la nivel naţional;

– definirea indicatorilor de rezultat pentru unele programe naționale de sănătate publică, şi includerea acestora în cadrul indicatorilor de evaluare în scopul măsurării gradului de realizare a obiectivelor programelor naţionale de sănătate publică; astfel au fost definiţi indicatori de rezultat pentru: Programul naţional de supraveghere şi control al bolilor transmisibile prioritare, Programul național de sănătate mintală, Programul naţional de evaluare şi promovare a sănătăţii şi educaţie pentru sănătate, Programul naţional de boli endocrine, Programul naţional de sănătate a femeii şi copilului.

Totodată, ca urmare a aprobării referatelor privind modificările efectuate în structura şi volumul bugetelor alocate pentru derularea programelor naţionale de sănătate publică, se propune şi modificarea Bugetului alocat programelor naţionale de sănătate publică aprobate pentru anul 2015.