Guvernul a aprobat o Ordonanţă care schimbă un segment din cadrul instituţional şi legislativ privind controlul calităţii tezelor de doctorat şi a aspectelor ce ţin de etica cercetării ştiinţifice.
În acest sens, a fost modificată Legea 206/2004 privind buna conduită în cercetarea ştiinţifică, dezvoltarea tehnologică şi inovare.
Prin Ordonanţa adoptată, se abrogă art. 42 alin. (3) din Legea 206/2004, care stipula statutul de excepţie al demnitarilor şi ale categorii de persoane, ale căror abateri de la etica academică nu puteau fi analizate şi sancţionate de comisiile de etică de la nivelul universităţilor, fiind anterior rezervate doar analizei de către Consiliul Naţional de Etică. Textul articolului abrogat este: “(3) Se exceptează de la prevederile alin. (1) lit. a) sesizările sau contestaţiile care vizează conducători de instituţii şi unităţi de cercetare-dezvoltare ori de instituţii publice, membri ai consiliilor de administraţie, ai comitetelor de direcţie, ai consiliilor ştiinţifice sau ai comisiilor de etică ale instituţiilor şi unităţilor de cercetare-dezvoltare ori persoane cu funcţii de demnitate publică, care sunt analizate direct de Consiliul Naţional de Etică“.
Nu în ultimul rând, prin Ordonanţă se abrogă, din lista sancţiunilor pe care le poate propune CNE, retragerea de către Consiliu a calităţii de conducător de doctorat şi/sau a atestatului de abilitare şi retragerea titlului de doctor.
Modul de retragere a titlului de doctor şi a calităţii de conducător de doctorat şi/sau a atestatului de abilitare vor fi reglementate ulterior, printr-un act normativ care va modifica Legea educaţiei naţionale nr.1/2011.
Modificările legislative au la bază propunerile Grupului de lucru constituit prin ordin al ministrului Educaţiei, în scopul analizei controlul calităţii tezelor de doctorat şi aspectelor de etică a cercetării ştiinţifice.