Modificarea Legii 206/2004 privind buna conduită în cercetarea ştiinţifică, dezvoltarea tehnologică şi inovare


lcMinisterul Educaţiei a lansat spre consultare publică un proiect de OUG pentru modificarea Legii 206/2004 privind buna conduită în cercetarea ştiinţifică, dezvoltarea tehnologică şi inovare.

Conform actului normativ, se abrogă art. 4 – 2 (3) din lege, potrivit căruia “se exceptează de la prevederile alin. (1) lit. a) sesizările sau contestaţiile care vizează conducători de instituţii şi unităţi de cercetare-dezvoltare ori de instituţii publice, membri ai consiliilor de administraţie, ai comitetelor de direcţie, ai consiliilor ştiinţifice sau ai comisiilor de etică ale instituţiilor şi unităţilor de cercetare-dezvoltare ori persoane cu funcţii de demnitate publică, care sunt analizate direct de Consiliul Naţional de Etică”.

Astfel, Consiliul Naţional de Etică este obligat să analizeze sesizări sau contestaţii în oricare dintre următoarele cazuri:
– dacă prima etapă a produs un raport în termenul de 45 de zile prevăzut la art. 11 alin. (3) şi
– dacă la sesizare sau contestaţie este anexată o copie simplă, în format scris ori electronic, după raportul elaborat în cadrul primei etape, şi respectiv dacă prima etapă nu a produs un raport în termenul prevăzut.

Totodată, proiectul menţionat stabileşte şi abrogarea, din lista sancţiunilor pe care le poate propune CNE, a celei constând în retragerea calităţii de conducător de doctorat şi/sau a atestatului de abilitare şi retragerea titlului de doctor.