ASF a aprobat modificarea normei RCA


timthumb

În data de 14 ianuarie, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat modificarea Normei nr. 23/2014 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule (RCA) în sensul că societăţile de asigurări vor fi obligate să coreleze evoluţia tarifelor RCA cu nivelul daunalităţii pentru fiecare segment de asiguraţi.

Astfel, asigurătorii vor fi obligaţi să transmită în format electronic Autorităţii de Supraveghere Financiară ipotezele folosite, metodele actuariale şi justificarea aplicării acestora pentru calculul primelor, împreună cu baza de date utilizată pentru aceste calcule.

În calculul tarifului de primă, asigurătorilor le este interzis să folosească indici de încărcare, coeficienţi de majorare şi/sau corecţie sau alte instrumente de ajustare a tarifelor care să nu fie fundamentate statistic şi actuarial, asigurându-se în acest fel o proporţionalitate între tarifele practicate în perioade succesive şi evoluţia daunalităţii pe segmentul respectiv de asiguraţi, potrivit art. 21, alin (6) modificat.

Norma modificată mai prevede că asigurătorii nu vor mai încheia şi poliţe Carte Verde pentru vehiculele care nu pot circula în străinătate din cauza limitărilor tehnice.

Norma va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.