Modificări contabile pentru firme


taxe-fiscalitate-economic_w1000_h667_q100Ordinul Ministerului Finanțelor 4160/2015 modifică reglementările contabile adoptate prin OMFP nr.1802/2014 privind reglementările contabile conforme cu directivele europene.

Potrivit actului normativ, noile modificări detaliază procedura închiderii contului 105 „Rezerve din reevaluare” în funcție de politica contabilă avută de societate, respectiv constituirea rezervei pe măsura calculului amortizării sau la momentul cedării imobilizării din patrimoniu.
Totodată, reglementează distinct procedura de înregistrare a reducerilor comerciale primite pe aceeași factură când valoarea reducerii este egală cu valoarea bunului.

În acest sens, pentru activul respectiv societatea va înregistra intrarea în patrimoniu a bunului la valoarea justă pe seama contului 758 „Alte venituri din exploatare” dacă s-au achiziționat stocuri, respectiv 475 „Subvenții pentru investiții” când s-au achiziționat imobilizări corporale.

De asemenea, Ordinul 4160/2015 enumeră mai clar contabilizarea distinctă a unor noi categorii de active imobilizate. În categoria imobilizărilor corporale se urmăresc distinct: investiţiile imobiliare, activele biologice productive, precum şi activele corporale de explorare ş i evaluare a resurselor minerale. Pentru acestea se aplică regulile generale de recunoaştere, evaluare şi amortizare, aplicabile imobilizărilor corporale.