Modificarea Legii 41/1994 privind eliminarea obligativităţii achitării taxei radio-tv


lc
Potrivit unei inițiative legislative depusă la Camera Deputaţilor pe 21 decembrie de către un grup de 14 deputaţi şi senatori PSD, Legea nr. 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune urmează să fie modificată în vederea eliminării obligativităţii achitării taxei radio-tv.

Mai exact deputaţii propun modificarea articolului 40 din Legea 41/1994 ce prevede că “veniturile proprii ale Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune provin, după caz, din donaţii şi sponsorizări, sume încasate din publicitate, sume încasate din realizarea obiectivului de activitate şi alte venituri şi încasări realizate potrivit legii”. În acest context alineatele articolului 40 care prevăd obligaţia achitării taxei de către posesorii de receptoare radio şi tv urmează să fie abrogate.

Pe lângă aceasta propunerea legislativă permite cetăţeanului să îşi aleagă liber sursa de informare fără a fi obligat să achite taxa chiar dacă beneficiarul nu a încheiat un contract cu un operator de cablu-TV. În acelaşi timp, dispare şi obligativitatea de a achita taxa atât ca persoană fizică, cât şi ca persoană juridică separat, în situaţia în care persoana fizică este unic asociat într-o societate comercială care are sediul la aceeaşi adresă cu domiciliul acestuia.

Iniţiativa se află în consultare publică, după care urmează să fie transmisă Senatului care este cameră decizională.