Intrarea în vigoare a unor dispoziții din noul Cod de procedură civilă, amânată cu un an


lc

Potrivit unui comunicat al Guvernului, se amână cu un an aplicarea unor prevederi în materie procesual civilă, pentru a preveni disfuncționalitățile în înfăptuirea justiției.

Guvernul a informat că intrarea în vigoare a unor dispoziții din noul Cod de procedură civilă (NCPC), care a fost amânată inițial până la 1 ianuarie 2016 prin Legea 2/2013 privind unele măsuri pentru degrevarea instanțelor judecătorești, precum și pentru pregătirea punerii în aplicare a Legii 134/ 2010 privind Codul de procedură civilă va fi din nou amânată, cu un an.

Astfel, până la 1 ianuarie 2017 au fost prorogate termenele prevăzute la art. XII alin. (1), art. XIII teza I, art. XVIII alin. (1) și art. XIX alin. (1) din Legea nr.2/2013, care privesc prevederile ce reglementează cercetarea procesului și, după caz, dezbaterea fondului în camera de consiliu; dispozițiile privind pregătirea dosarului de apel/recurs de către instanța a cărei hotărâre se atacă ş.a., conform unei Ordonanțe de urgență.

Executivul mai arată că, prorogarea inițială a fost acompaniată de adoptarea unui plan de măsuri administrative (investiții în infrastructură, achiziții publice, resurse umane, bugetare, IT), aprobat de către Guvern prin memorandum, la sfârșitul anului 2012. Planul cuprindea o etapizare pe trei ani a realizării măsurilor necesare pentru punerea în aplicare a celor patru noi coduri fundamentale pentru sistemul judiciar. Deoarece, implementarea planului nu a fost finalizată până la acest moment, pentru asigurarea unei aplicări în condiții optime a normelor noului Cod de procedură civilă, esențială și inevitabilă este prelungirea termenului pentru realizarea măsurilor administrative propuse.