Proiect ASF: Condițiile de punere în aplicare a mecanismelor de siguranță


asf_dcnews_ro_04285400Autoritatea de Supraveghere Financiară a lansat în dezbatere publică Proiectul Normei privind condițiile de punere în aplicare a mecanismelor de siguranță și categoriile de contracte cărora li se aplică măsurile de protecție.

Astfel, Proiectul de normă reglementează condițiile de punere în aplicare a mecanismelor de siguranță în cazul aplicării măsurilor de rezoluție.

Măsurile de rezoluție se întreprind cu respectarea principiilor prevăzute la art. 44 din lege, din care menţionăm:

  • acționarii asigurătorului sunt primii care suportă pierderile;
  • creditorii suportă pierderile ulterior actionarilor în conformitate cu ordinea priorității creanțelor în cadrul procedurii de insolvență;
  • creditorii din aceeași categorie sunt tratați în mod egal;
  • nici un creditor nu suportă pierderi mai mari decât cele pe care le-ar fi suportat în cazul în care asigurătorul ar fi fost lichidat prin procedura obișnuită de insolvență ş.a. și cu respectarea mecanismelor de siguranță, prevăzute la art. 133 –137.

Mecanismele de siguranță, ca modalitate de implementare a principiului potrivit căruia prin aplicarea instrumentelor de rezoluție nimeni nu poate suporta pierderi mai mari decât ar fi suportat în cadrul procedurii insolvenței, se aplică în cazul în care se transferă parțial drepturile, activele și pasivele asiguratorului aflat în rezoluție către un alt asigurător sau către o instituție-punte.

Mecanismele de siguranță prevăd că acționarii și acei creditori ai căror creanțe nu au fost transferate primesc ca soluționare a creanțelor lor o sumă cel puțin egală cu cea pe care ar fi primit-o daca asiguratorul aflat în rezoluție ar fi fost lichidat prin procedura de insolvență la momentul luării deciziei privind aplicarea măsurilor de rezoluție. Prin urmare urmare, este necesară efectuarea unei evaluări de către un auditor pentru constatarea respectării principiului și determinării eventualei sume ce urmează a fi plătită acționarilor si creditorilor aflați în situația menționată mai sus.

Proiectul de normă reglementează categoriile de contracte cărora li se aplică măsurile de protecție.