Persoanele care vor să doneze sânge, se pot înscrie online


donator de sange
Centrul de Transfuzie Sanguină Bucureşti a lansat formularul de înscriere pentru donarea de sânge.

Astfel, donatorii şi cei care doresc să înceapă să doneze sânge se pot programa online.

Acest serviciu nou, dezvoltat de voluntari în urma afluxului de donatori cu care ne-am confruntat după tragedia de la Colectiv ajută personalul medical şi pacienţii în egală măsură. Sistemul permite o programare optimă a fluxului de donatori, astfel încât nevoile de sânge din spitalele din Bucureşti să fie constant deservite. Tot ceea ce au de făcut cei care vor şi pot să doneze sânge este să completeze acest formular online şi vor fi contactaţi telefonic ulterior pentru a-i programa să doneze sânge. Le mulţumesc încă o dată voluntarilor care ne-au sprijinit după tragedia de la Colectiv şi a căror iniţiativă a continuat şi acum, prin acest sistem pe care l-au dezvoltat pro-bono“, a declarat directorul CTS Bucureşti, Doina Goşa.

Pentru a deveni donator de sânge trebuie îndeplinite următoarele condiţii: vârsta cuprinsă în intervalul 18-60 ani, greutate peste 50 kg, puls regulat, 60 -100 bătăi/minut, tensiune arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg, să nu fi suferit în ultimele şase luni intervenţii chirurgicale, femeile să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie, să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării, să nu fi fost sub tratament pentru diferite afecţiuni: hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine.

De asemenea, nu poate dona orice persoană care a avut sau are una dintre următoarele boli: hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie şi alte boli neurologice, boli psihice, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele (psoriazis, vitiligo), miopie forte (-) şase dioptrii.