Utilizarea fondului pentru dezvoltarea instituțională a instituțiilor de învățământ superior de stat


lcÎn Monitorul Oficial nr. 885 din 26 noiembrie 2015 a fost publicat Ordinul ministrului educaţiei şi cercetării ştiinţifice nr. 5161/2015 privind aprobarea Metodologiei de alocare și utilizare a fondului pentru dezvoltarea instituțională a instituțiilor de învățământ superior de stat.

Potrivit actului normativ, instituțiile de învățământ superior de stat au dreptul să își stabilească misiunea proprie, strategia instituțională, structura, activitățile, organizarea și funcționarea proprie, gestionarea resurselor materiale și umane, cu respectarea strictă a legislației în vigoare.

Ministerul Educației și Cercetării Științifice alocă, anual, un fond distinct pentru dezvoltare instituțională din suma alocată în bugetul național pentru finanțarea instituțională.

Pentru anul 2015, cuantumul fondului pentru dezvoltare instituțională este stabilit prin Ordinul ministrului educației și cercetării științifice nr. 3.888/2015.

Fondurile alocate pentru dezvoltare instituțională sunt considerate venituri proprii ale instituțiilor de învățământ superior de stat și sunt utilizate în condițiile autonomiei universitare și în conformitate cu prevederile contractelor de finanțare instituțională, în vederea realizării obiectivelor ce le revin în cadrul politicii statului din domeniul învățământului și cercetării științifice universitare, se mai arată în ordin.