Respingerea sesizării de neconstituţionalitate în cazul Legii votului prin corespondenţă


lc
La 18 noiembrie 2015, Curtea Constituţională a decis că Legea votului prin corespondenţă este constituţională, respingând astfel sesizările de neconstituţionalitate formulate de ALDE şi UDMR. Decizia este una definitivă şi general obligatorie şi se comunică celor două Camere ale Parlamentului.

Legea privind votul prin corespondenţă a fost adoptată la 28 octombrie anul curent de către Camera Deputaţilor, iar ulterior la 19 septembrie şi Senatul a adoptat proiectul de lege. Camera Deputaţilor a adoptat actul normativ în forma propusă de Comisia de cod electoral, fiind prevăzut ca acest tip de vot să fie aplicat doar la alegerile parlamentare, în timp ce Senatul stabilea că votul prin corespondenţă se va aplica şi pentru alegerile prezidenţiale şi europarlamentare.

ALDE a înaintat amendamente pentru renunţarea la votul prin corespondenţă şi trecerea la votul direct, după un model similar cu cel folosit de Germania şi Franţa. Iar liderul UDMR, Kelemen Hunor, consideră că forma adoptată de Senat nu garantează secretul votului prevăzut de Constituţie.