Planul de acțiune aferent Strategiei de dezvoltare a sistemului judiciar pentru perioada 2015-2018


lcMinisterul Justiției a lansat în dezbatere publică Planul de acțiune aferent Strategiei de dezvoltare a sistemului judiciar pentru perioada 2015-2018.

Printre obiectivele principale se numără:

  • Crearea și implementarea unui sistem unitar de management strategic la nivelul sistemului judiciar

a) Înfiinţarea și operaționalizarea consiliului de management strategic (CMS) format din conducerea la vârf a MJ, CSM, MP, ICCJ și  crearea unui grup tehnic de lucru, care să sprijine Consiliul Strategic.
b) Specializarea  în metode și tehnici de management strategic la nivelul sistemului judiciar.
c) Dezvoltarea integrată a sistemului de statistică judiciară la nivel interinstituţional (MJ-CSM-MP-ICCJ) prin noul ECRIS V.
d) Implementarea unui proiect de tip BIG DATA, la nivelul sistemului judiciar, care să contribuie la  procesul decizional în cadrul sistemului judiciar și la informarea periodică a publicului și la dotarea cu tehnică de calcula instituțiilor sistemului judiciar.

  • Definitivarea procesului de punere în aplicare a noilor coduri (civil/penal, de procedură civilă/penală).

a) Asigurarea resurselor umane, materiale și IT necesare implementării noilor coduri prin:

– adecvarea schemelor de personal, prin suplimentare, redistribuire, rationalizare, dupa caz.
-dotarea cu echipamente IT aferente.
b) Re-evaluarea necesarului de resurse umane, materiale şi IT  la nivelul sistemului judiciar.
c) Continuarea formării profesionale a magistraţilor și a personalului auxiliar din instanţe și parchete.
d) Evaluări periodice privind implementarea noilor Coduri,  inclusiv  pe baza unor cercetari sondaje de opinie adresate justițiabililor și practicienilor profesiilor juridice și formularea în mod integrat a eventualelor propuneri de amendamente la noile coduri.
e) Continuarea mediatizarii și diseminării principalelor instituţii și prevederi introduse de noile Coduri (inclusiv de noul Cod al insolvenței), prin:

  1. Implementarea şi punerea în aplicare a protocoalelor de colaborare încheiate cu universităţi.
  2. Realizarea de materiale şi activităţi de mediatizare a noilor coduri
  •  Optimizarea organizării şi funcţionării instanţelor şi parchetelor

a) Optimizarea managementului instanțelor şi parchetelor prin:

– analiza sarcinilor administrative ale conducerii acestora care ar putea fi transferate către alte categorii de personal și îmbunătățirea cadrului normativ privind   atribuţiile colegiilor de conducere şi ale factorilor de decizie din instanţe şi parchete.

– dezvoltarea unui modul de management organizational strategic pentru curţile de apel şi tribunale si parchetele de pe langa acestea;

– întocmirea unei metodologii de elaborarea a planului de management integrat;

– formarea profesională unitară a persoanelor cu funcţie de conducere, inclusiv manageri economici, la nivelul curţilor de apel si a tribunalelor si a parchetelor de pe langa acestea cu privire la modulul de management organizational strategic;
b) Implementarea indicatorilor de eficienţă în cadrul instanţelor, așa cum au fost stabiliţi în cadrul Grupului de lucru privind eficienţa al CSM, inclusiv prin  organizarea formării profesionale aferente.
c) Dezvoltarea abilităților magistraților și personalului auxiliar în domeniul managementului schimbării, managementului instanţelor si parchetelor şi al fluxului de dosare (training).