Planul Guvernului Cioloş cuprinde modificarea legislaţiei electorale. Astfel, primarii şi preşedinţii de consilii judeţene ar urma să fie aleşi în două tururi de scrutin, alegerile să fie comasate şi toţi aleşii să aibă mandat de 5 ani, ceea ce ar însemna revizuirea Constituţiei.
Guvernul Cioloș vrea “susţinerea fără rezerve a independenţei justiţiei şi a continuării luptei împotriva corupţiei, inclusiv prin revizuirea sistemului de imunităţi şi aplicarea strictă a regimului de incompatibilităţi”.
Planul de măsuri al noului Cabinet Cioloş mai prevede facilitarea implicării grupurilor din societatea civilă în formularea de iniţiative legislative, principalul obiectiv fiind acela de a armoniza numărul minim de semnături pentru o propunere legislativă prin iniţiativa cetăţenească, cu numărul de alegători pentru un post de parlamentar.
O nouă lege a sănătăţii, elaborarea unui program naţional de investiţii, evaluarea sistemului de urgenţă şi asigurarea unor echipaje pentru mediul rural şi pentru situaţii de criză, dar şi încurajarea asigurărilor medicale private se numără printre priorităţile Cabinetului Cioloş.
Programul de guvernare al Cabinetului Cioloş are 13 pagini şi este împărţit în trei capitole mari: viziune, priorităţi, plan de măsuri.
Dacian Cioloş a declarat că înainte de 15 decembrie noul Cabinet va prezenta planuri de acţiuni mai detaliate pe fiecare dintre măsurile prevăzute în programul de guvernare.