Legea privind exercitarea profesiei de dietetician, precum şi înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea CDR


dietecian
În Monitorul Oficial al României nr. 825 din 5 noiembrie 2015 a fost publicată Legea nr. 256/2015 privind exercitarea profesiei de dietetician, precum şi înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Colegiului Dieteticienilor din România.

Legea reglementează activităţile şi practicile legate de exercitarea profesiei de dietetician, precum şi înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Colegiului Dieteticienilor din România.

Potrivit actului normativ, profesia de dietetician este o profesie liberală, în domeniul sănătăţii umane, furnizoare de servicii conexe actului medical.

Profesia de dietetician are ca principal scop asigurarea unei nutriţii echilibrate a individului şi colectivităţilor umane, în vederea asigurării unei stări bune de sănătate, prin prevenirea stărilor patologice influenţate nutriţional şi prin promovarea, menţinerea şi recuperarea sănătăţii prin mijloace dietetice.

În vederea realizării acestui scop, pe tot timpul exercitării profesiei, dieteticianul trebuie să acţioneze cu profesionalism, dovedind disponibilitate, competenţă, corectitudine, devotament, loialitate, confidenţialitate şi respect faţă de fiinţa umană.

Persoana care doreşte să profeseze ca dietetician pe teritoriul României este obligată să deţină o autorizaţie de liberă practică, eliberată de CDR.

În vederea eliberării autorizaţiei de liberă practică trebuie îndeplinite cumulativ următoarele condiţii:

  • să deţină titlu oficial de calificare în nutriţie şi dietetică;
  • să facă dovada efectuării unui an de practică în domeniul nutriţiei şi dieteticii sau să deţină o diplomă de masterat în domeniul nutriţiei şi dieteticii (120 de credite);
  • să promoveze examenul naţional de dietetician autorizat, organizat de către instituţiile de învăţământ superior care au un program de licenţă acreditat în specializarea nutriţie şi dietetică, elaborat în colaborare cu CDR.

Exercitarea profesiei de dietetician se realizează în instituţii publice, private sau în forme autonome de exercitare a profesiei.