Curtea Constituțională a României a admis sesizarea președintelui Klaus Iohannis și a hotărât că sunt neconstituționale modificările aduse Legii administrației publice locale și Legii privind instituția prefectului, fiindcă nu s-a ținut cont la adoptarea actului normativ de criteriile de partajare a competențelor celor două Camere ale Parlamentului.
Astfel, decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică președintelui României, președinților celor două Camere ale Parlamentului și prim-ministrului.
În sesizarea transmisă de Iohannis în data de 16 octombrie se preciza că modificările legislative stabilesc că prefectul verifică legalitatea actelor președintelui consiliului județean, dar și măsurile întreprinse în baza delegării referitoare la atribuțiile primarului și ale șefului CJ, în calitatea lor de reprezentanți ai statului la nivelul unității administrativ-teritoriale.
Totodată, un alt aspect sesizat de președinte se referă la faptul că, prin legea trimisă la promulgare, legiuitorul a instituit aceeași normă în 2 acte normative distincte, respectiv Legea nr. 215/2001 și Legea nr. 340/2004. De asemenea, cele 2 norme instituite prin legea dedusă controlului de constituționalitate reiau o normă deja existentă, dintr-o altă lege distinctă.