Proiect de Ordin privind modificarea protocoalelor terapeutice


min sanatatii
Ministerul Sănătății a lansat în dezbatere publică proiectul de Ordin privind modificarea şi completarea anexei nr. 1 la Ordinul ministrului sănătăţii publice şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 1.301/500/2008 pentru aprobarea protocoalelor terapeutice privind prescrierea medicamentelor aferente denumirilor comune internaţionale prevăzute în Lista cuprinzând denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum și denumirile comune internaționale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naționale de sănătate, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 720/2008.

Potrivit referatului de aprobare a proiectului de ordin, prin HG nr 877/2015 privind modificarea și completarea HG nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzand denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naţionale de sănătate, au fost introduse în lista de medicamente compensate un număr de 14 DCI.

În conformitate cu prevederile HG nr. 720/2008, prescrierea medicamentelor se poate face doar în baza protocoalelor terapeutice. În conformitate cu prevederile legale, comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătății au elaborat protocoalele terapeutice necesare prescrierii medicamentelor prevăzute în HG nr 877/2015, protocoale ce au fost analizate critic și avizate de către Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale.

Ca urmare se impune modificarea Ordinului ministrului sănătăţii publice şi preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 1301/500/2008 pentru aprobarea protocoalelor terapeutice privind prescrierea medicamentelor aferente denumirilor comune internaţionale prevăzute în Lista cuprinzând denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum și denumirile comune internaționale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naționale de sănătate, aprobată prin HG nr. 720/2008, cu modificarile si completarile ulterioare, ce reglementează modalitatea prescrierii medicamentelor în baza protocoalelor terapeutice.

Astfel, prin prezentul proiect de ordin se aprobă protocoalelor terapeutice pentru următoarele DCI:

  • OMBITASVIRUM + PARITAPREVIRUM+ RITONAVIRUM+ DASABUVIRUM
  • MACITENTANUM
  • RIOCIGUAT
  • SORAFENIBUM
  • PAZOPANIB
  • CRIZOTINIBUM
  • DABRAFENIBUM
  • ABIRATERONUM.

De asemenea se actualizează protocolul terapeutic corespunzător poziţiei nr. 106 cod (L041M): Protocol terapeutic în spondilita anchilozanta privind utilizarea agenţilor biologici.