Încetarea valabilității Convenției privind înfiinţarea unei Uniuni Internaţionale pentru Publicarea Tarifelor Vamale


lcMinisterul Finanțelor Publice a supus în dezbatere publică proiectul de Lege privind aprobarea încetării valabilităţii, pentru România, prin denunţare, a Convenţiei din 5 iulie 1890, semnată la Bruxelles, privind înfiinţarea unei Uniuni Internaţionale pentru Publicarea Tarifelor Vamale şi a Protocolului, semnat la Bruxelles, la 16 decembrie 1949, prin care se modifică Convenţia privind înfiinţarea unei Uniuni Internaţionale pentru Publicarea Tarifelor Vamale din 5 iulie 1890.

Având în vedere că în prezent există posibilitatea obţinerea de informaţii privind tarifele vamale şi din alte surse, precum şi tendinţa de reducere a numărului părţilor contractante ale Convenţiei şi al tarifelor vamale publicate, se impune denunţarea Convenţiei.

Conform art. 15 din Convenţie, aceasta ramâne în vigoare pe o perioadă de 7 ani, o nouă perioadă începând cu data de 1 aprilie 2017. După denunţare, începând cu anul 2017, Convenţia îşi va înceta aplicabilitatea pentru România care nu va mai fi parte contractantă, iar tarifele vamale publicate de această organizaţie nu vor mai putea fi accesate de România. Plata contribuţiei României va fi sistată.