Senatul a adoptat legea privind votul prin corespondență


strategia_aparare_fost_adoptata_parlament_36490400Plenul Senatului a adoptat legea privind votul prin corespondență, care se va aplica la alegerile parlamentare, prezidențiale și europarlamentare. Acesta a fost adoptat cu 117 voturi ”pentru” şi 10 ”împotrivă”.

Conform actului normativ, alegătorii din afara granițelor își vor putea exprima votul înscriindu-se în Registrul Electoral cu opțiunea ‘vot prin corespondență’.

Astfel, alegătorul trebuie să depună o cerere scrisă, personal sau transmisă prin poștă, la misiunea diplomatică sau oficiul consular din statul de domiciliu sau reședință, la care se anexează o copie a pașaportului cu menționarea statului de domiciliu în cazul cetățenilor români cu domiciliul în străinătate, respectiv o copie a actului de identitate și a documentului care dovedește reședința, în cazul cetățenilor cu reședința în străinătate.

Totodată, alegătorul poate opta pentru completarea formularului electronic online pus la dispoziție de către Autoritatea Electorală Permanentă, la care anexează o fotografie a pașaportului cu specificarea statului de domiciliu pentru cetățenii români cu domiciliul în străinătate, respectiv o copie a actului de identitate și a documentului care dovedește reședința, în cazul cetățenilor cu reședința în străinătate.