ASF reglementează sistemul dualist de conducere la BVB


asf_dcnews_ro_04285400Autoritatea de Supraveghere Finan­ciară (ASF) a lansat în dezbatere publică un proiect de modificare a Regulamentului nr. 2/2006 care stabileşte că ad­mi­nistrarea unei burse de valori poate fi încredinţată şi unui consiliu de supraveghere şi unui directorat.

Astfel, conform actului normativ, regulamentul în vigoare sta­bi­leşte că un operator este condus în sistem unitar printr-un consiliu de administraţie for­mat din cel puţin 5 membri, iar condu­cerea efectivă este asigurată de 2 per­soane, numite conducători, care pot fi membri de CA.

Modificarea regulamentului vine în condiţiile în care conducerea Bursei de Valori Bucureşti a convocat acţionarii la data de 28 octombrie în adunare generală extraordinară pentru a aproba trecerea la sistemul dualist de administrare cu directorat şi consiliu de supraveghere.

Miza trecerii Bursei de Valori Bucureşti la sistemul dualist de conducere constă în faptul că conducătorii SIF-urilor ar putea intra în conducerea BVB, însă acest lucru nu este posibil fără acordul ASF.

Proiectul de regulament este în dezbatere publică până la 25 octombrie.