Noi reguli la achiziţionarea maşinilor nepoluante şi eficiente energetic


3-660x400

În Monitorul Oficial a fost publicat recent un act normativ al Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) prin care se stabilesc noile reguli în baza cărora se vor putea obţine banii pentru achiziţionarea maşinilor nepoluante şi eficiente energetic. Este vorba de Ordinul M.M.A.P. nr. 1558/2015 publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 761 din 13 octombrie 2015.

Astfel, persoanele care vor să-şi cumpere maşini pur electrice sau electrice hibride pot primi de la stat un ecotichet în valoare de până la 20.000 de lei. Până acum, cetăţenii puteau obţine cel mult 12.000 de lei în acest scop.

Statul încurajează cetăţenii să folosească vehicule nepoluante şi eficiente din punct de vedere energetic prin acordarea unui ecotichet la cumpărarea maşinilor pur electrice şi electrice hibride, după cum prevede Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 9/2013.

Potrivit modificărilor operate la începutul lunii septembrie prin Ordonanţa Guvernului nr. 40/2015, ecotichetul are, din acest an, o valoare de:

  • 20.000 de lei (aproximativ 4.500 de euro), dacă se optează pentru cumpărarea unui autovehicul pur electric;
  • 5.000 de lei (aproximativ 1.100 de euro), dacă se optează pentru cumpărarea unui autovehicul nou electric hibrid (cu sursa de alimentare externă, care generează o cantitate de emisii de CO2 sub 50g/km).

Ecotichetul este destinat persoanelor fizice, celor juridice, PFA-urilor şi întreprinderilor.

Persoanele care vor să beneficieze de ecotichet prin Programul de promovare a vehiculelor electrice, vor trebui să îndeplinească, în mod cumulativ, anumite condiţii.