Raport suplimentar privind modificarea legii pensiilor parlamentarilor


lc
La 30 septembrie Comisia pentru Statut a întocmit un raport suplimentar ce prevede modificarea Legii pensiilor parlamentarilor, astfel că deputaţii şi senatorii care îndeplinesc condiţiile vârstei standard de pensionare vor avea dreptul, la încetarea mandatului, la indemnizaţie pentru limită de vârstă, dacă nu sunt realeşi pentru un nou mandat.

Potrivit legislaţiei în vigoare, parlamentarii beneficiază de o indemnizaţie pentru limită de vârstă de la data la care li se acordă drepturile de pensie pentru limită de vârstă, dar nu mai devreme de data încetării mandatului aflat în derulare. În cazul mandatelor incomplete, indemnizaţia se calculează proporţional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puţin de un an de activitate parlamentară.

O altă modificare prevăzută la Legea pensiilor face referire la categoriile de infracţiuni comise de deputaţi şi senatori şi pentru care aceştia sunt lipsiţi de indemnizaţia de pensionare. Dacă până acum nu beneficiau de indemnizaţie deputaţii condamnaţi pentru acte de corupţie, atunci noul act normativ introduce şi alte infracţiuni, cum ar fi: ultrajul, tulburarea de posesie, distrugerea calificată şi distrugerea în culpă.